Gera idėja

2/23/2011

Pyragas su kriaušėmis

Rytas – 9:35. Mano kompiuterio ekrane rodo, kad pas mane +16 laipsnių, saulėta ir pranešama, kad sušils iki +21. Ir taip pat rodo, jog Šiauliuose dabar -20. Didelis skirtumas. Na ka gi… Norėtųsi, kad iš Lietuvos jau pradėtų trauktis žiema ir užleistų vietą pavasariui. Žinau, kad ateinančio pavasario kvapas neprilygs niekam, kurio čia, prie Viduržemio jūros, nejaučiu. Tačiau, bandau jį pajausti. Ant virtuvės palangės pasėjau baziliką, ir dar savo eilės laukia garbanotos petražolės ir svogūnėliai. Labai tikiuosi, kad „kas nors“ užaugs. 

Taigi, šį gražų, saulėtą, mėlyno dangaus rytą, pusryčiavau labai skanią balintą kavą su vakar vakare mano pačios keptu pyragu su kriaušėmis pagal mano mamos receptą. Labai jau norėjosi kažko saldaus, labai naminio ir su kriaušėmis. Pirmiausia, recepto pradėjau ieškoti internete ir kažkaip niekas nekliuvo už akies. Po to perverčiau savo receptų užrašus ir nesvarstydama išsirinkau mano mamos Šarlotę. Šiaip, šis pyragas kepamas su obuoliais, bet kriaušės jo taip pat nepagadino.


Palieku šio labai naminio, labai labai paprasto ir greito su obuoliais ar kriaušėmis, pyrago receptą. Linkiu geros dienos!

Pyragas su kriaušėmis

3 ar 4 kriaušės
5 kiaušiniai
270 g rudojo cukraus*
100 g sviesto
300 g miltų
2 arbatiniai š-teliai kepimo miltelių
Cinamono miltelių

* Aš naudoju rudajį cukrų, bet orginaliam Šarlotės pyragui naudojamas normalus baltas cukrus.

Kiaušinius išplakti su cukrumi ir įmaišyti atvėsusį išlydytą sviestą. Kepimo miltelius gerai sumaišyti su persijotais miltais. Abi mases sudėti į vieną indą ir gerai išmaišyti.
Nulupti kriaušes ir supjaustyti plonomis skiltelėmis. Kepimo indo dugną ir sieneles  patepti sviestu ir indo dugną pabarstyti 1 šaukštu su kaupu cukrumi. Ant cukraus dėti kriaušių skilteles nepaliekant jokio tarpo, kad po to neprabėgtų tešla. Inde išdėliotų kriaušių turėtų būti maždaug per dviejų piršto storumą. Ant kriaušių užbarstyti cinamono miltelių ir supilti tešlą. Ir įdėti į įkaitintą orkaitę.
Aš kepiau 170 laipsnių karščio orkaitėje apie 30 minučių.*
Iškeptą pyragą su visu indu apversti aukštyn kojom, nukelti indą ir palikti atvėsti.

* Pagal orginalų receptą, iš pradžių, apie 10 minučių, reikia kepti karštai, apie 190 laipsnių karštumo orkaitėje, kad apačioje esantis cukrus pavirstų griliažu. Po to orkaitės karštumą sumažinti panašiai iki 170 laipsnių ir kepti apie 20 ar 30 minučių.


Sėkmės ir skanaus!!!
 
 
9:35 de la mañana. En el escritorio de mi ordenador veo +16ºC donde vivo, día soleado y en Lituania -20ºC. Mucha diferencia, pero bueno... Me gustaría que el invierno de Lituania empezara a irse ya y cediera el sitio a la primavera. Se que no hay nada comparable con el olor de la primavera llegando y aquí, a orillas del Mar Mediterráneo, el cambio no lo noto. Pero lo espero... Encima del alféizar de la ventana de la cocina ya sembré la albahaca, y el cebollino, perejil y orégano están esperando su turno, así que espero que va a crecer algo :)
 
 
Aquella mañana soleada y tan azul, estuve disfrutando de un desayuno buenísimo, café con bizcocho de peras, receta de mi madre y hecho por mí el día de antes.
Me apeteció algo dulce, muy casero y con peras. Entonces, empecé a buscar en internet, pero nada me llamó la atención. Luego eché un vistazo por mi libro de recetas apuntadas y sin ninguna duda elegí Šarlotė de mi madre. Tengo que decir que el bizcocho Šarlotė es con manzanas, pero las peras no han empeorado su sabor, si no que le han dado un toque distinto y especial  :) 

Aquí dejo una muy muy fácil y rápida receta de un muy casero bizcocho con manzanas o peras. Les deseo muy buen día!


Bizcocho con peras

3 o 4 peras
5 huevos
270 gr de azúcar moreno *
100 gr de mantequilla
300 gr de harina
2 cucharaditas de levadura en polvo
Polvos de canela

* Yo uso azúcar moreno, pero para el bizcocho Šarlotė original se usa azúcar normal (blanco)

Batir los huevos con el azúcar y añadir la mantequilla derretida y enfriada. Mezclar los polvos de levadura bien con la harina tamizada. Juntar y mezclar las dos masas muy bien.
Pelar las peras, partirlas por la mitad y cortarlas en rodajitas finas. Engrasar el molde para el bizcocho con la mantequilla y espolvorear con una cucharada grande de azúcar. Encima del azúcar poner las rodajitas de peras sin dejar agujeros para que no pase la masa. Las rodajas tienen que tienen que ser de dos dedos de grosor más o menos. Espolvorear con la canela y encima poner la masa de bizcocho. Meter todo en el horno bien precalentado.
Yo horneé a 170 grados de temperatura en el horno más o menos 30 minutos.*


* En la receta original el principio hay que hornear el bizcocho a temperatura más alta, más o menos 190 grados, para que el azúcar se caramelice y luego bajar la temperatura más o menos hasta 170 grados y cocer sobre 20 o 30 minutos.

Suerte y buen provecho!!!

No comments: