Gera idėja

2/15/2011

Brokolis su makaronais ir roquefort'o sūrio padažu

Man labai patinka oras ir ypač dangaus spalvos prieš lietų. Kai pro langą matau tamsiai mėlyną dangų, ateinantį lietų, aptemusius namus, man tada būna labai ramu ir gera. Taigi, kol tvelkėsi lietingi debesys už lango, gaminau pavasariu kvepiančius pietus – brokolį su roquefort'o (mėlynojo pelėsio) sūriu. Man šie pietūs labai derėjo su už lango matomu tamsiai mėlynu dangumi ir į langą atsimušančiais lietaus lašais.

Pradarius šaldytuvą ir pamačius šviežutėlį ir truputį užmirštą brokolį, roquefort'o sūrį, atėjo į galvą šio recepto idėja. Mums buvo labai labai labai skanu ir tikiuosi jums taip pat patiks... Šios daržovės taip pat labai tinka gardinti mėsos ar žuvies patiekalus.  
Skanaus!!!
 Brokolis su makaronais ir roquefort'o sūrio padažu
(2 porcijos)
  
Roquefort'o (mėlynojo pelėsio) sūrio padažas:

(Padažui tiktų ir kitoks mėlynojo pelėsio sūris ir, jeigu nepatinka toks sūris, vietoj jo galima naudoti lydytą surelį. O kam nesinori jokio padažo, šios daržovės labai skanios ir be jo)

2-3 valgomieji šaukštai Roquefort'o (mėlynojo pelėsio) sūrio
Grietinėlė ir pienas (grietinėlės kiekis priklauso nuo jos tirštumo. Jeigu grietinėlė labai tiršta ir riebi, aš dar įpilu truputį pieno)
Pusė arbatinio š-telio sojos padažo

Į mažą puodą sudėti sūrį, įpilti grietinėlės (grietinėlę ir pieną pilu iš akies, reguliuodama padažo norimą tirštumą) ir ant mažos ugnies viską maišyti, kol sūris išsilydis ir gausis nei skystas, nei tirštas padažas. Prieš nukeliant padažą nuo ugnies, įpilti sojos padažo ir jį išmaišyti. Jis pagardina padažą ir suteikia jam gražesnę spalvą (padažas nebus balkšvas).

Brokolis su makaronais

Brokolis
2 saujos virtų makaronų
1 morka
Druska
Alyvų aliejus

Užvirti vandenį ir įdėti pusė šaukštelio druskos. Į užvirtą vandenį sudėti nuskustą, nuplautą ir supjaustytą morką panašiai pusės centimetro griežinėliais. Morką pavirti apie 5 minutes. Po to sudėti supjaustytą ir nuplautą brokolį ir viską kartu pavirti dar 5 minutes. Išvirtas daržoves ištraukti iš vandens. Svarbu nepervirti daržovių, kad jos neprarastų savo spalvos, naudingų medžiagų ir, kad nesutižtų.

Daržoves ir išvirtus makaronus sudėti į orkaitės indą, juos apibarstyti druska, apšlakstyti alyvų aliejumi ir viską paskrudinti iš viršaus apie 10 minučių orkaitėje. Kai daržovės su makaronais apskrus, užpilti pašildytą roquefort'o (mėlynojo pelėsio) sūrio padažą ir galima valgyti.


6 comments:

Bidibidobidiboo said...

Aš irgi labai mėgstu orą prieš lietų...kai spalvos pasidaro ryškios ryškios ir gali užuosti jį ateinant...

ir dar...teks improvizuoti su padažu (žinai mano santykius su pelėsiniais sūriais:) bet teks gaminti, nes kaip tik brokolis voliojasi šaldytuve nesulaukdamas savo eilės ir Gaurius vos išgirdęs šito įrašo pavadinimą pareiškė 'va va va ką gaminsim!' gal sekmadienio pietums...? :)

Juste said...

Taip, tas jausmas, kai užuodi ateinantį lietų........

O šviežias brokolis - tai yra tikra pasaka. Na jo, žinau tavo "gerus santykius" su pelėsiniais sūriais :)
Todėl galiu patarti daryti šias daržoves su lydytu sūriu arba su bešamelio padažu ir ant viršaus užtarkuotu tavo mėgstamu sūriu. Manau, kad improvizacijai ribų nėra... Priimu geras idėjas :)

Jovita said...

Aš į makaronus dedu dar šoninės (bacon) ir vietoj pelėsinio sūrio dedu queso blanco arba philadelphijos sūrio...čia lietuviškai būtu varškės tepamas sūris??:) ar aš klystu ?:)

Juste said...

Kaip kam skaniau, Jovita :) o tas "philadelphia" suris, tai ir butu kaip tepamas varskes suris, bet labai riebus. Jis man daugiau primena mascarpone ir labai gerai tinka desertams daryti. Na, bet gal zinai :)

Anonymous said...

Ką tik išbandžiau su pelėsiniu sūriu, su vištiena (reikėjo utilizuoti) ir porais. labai skanu! Ir gražu! Reikės pakartoti draugams :) Ačiū už idėją!

Juste said...

Taip irgi skanu :)