Gera idėja

11/28/2011

Sekmadieniui - amerikietiškas obuolių pyragas

Vėlyvą sekmadienio rytą namai kvepėjo obuoliais, cinamonu ir jaukumu - kepiau patį skaniausią kada valgytą obuolių pyragą – amerikietišką obuolių pyragą (american apple pie). Manau, pirmą kartą jį pabandžiusi, tapau nuo jo priklausoma. Jo receptų galybė, bet pagrindiniai ingriedientai nesikeičia.
Paprastas, greitas ir labai skanus!!!

Amerikietiškas obuolių pyragas

Pyrago tešla:
1 1/4 stiklinės kvietinių miltų (man skanu maišant kvietinius miltus su viso grūdo kvietiniais miltais)
100g nesūdyto šalto sviesto
3-4 v. š. šalto vandens
1-2 a. š. rudojo cukraus
¼ a. š. druskos

Miltus, cukrų ir druską gerai sumaišyti. Sudėti šaltą, smulkiai sukapotą sviestą ir viską vėl gerai sumaišyti, kol gausis birūs trupiniai. Įpilti vandens ir išmaišyti. Su ranka sulipdyti tešlą ir truputį paminkyti (truputį, kad tešla nesušiltų ir sviesto gumulėliai neištirptų). Padalyti tešlą į dvi dalis, įvynioti į maistinę plėvelę ir palaikyti šaldytuve 30 minučių.
Tešlą galima laikyti šaldytuve iki 2 dienų ir šaldiklyje iki 1 mėnesio.
Apie šios tešlos gamybą labai smulkiai galima paskaityti čia (angliškas straipsnis).
 
Obuolių įdaras:
3 vidutinio dydžio kieti obuoliai
1/3 stiklinės rudojo cukraus
1 v. š. citrinos sulčių
1 a. š. cinamono
½ a. š. muskato riešuto
½ a. š. imbiero miltelių
½ a. š. tarkuotos citrinos žievelės
1 kiaušinio trynys
1 v. š. pieno
Rudojo cukraus ir cinamono apibarstymui

Obuolius nulupti ir supjaustyti apie 0,5 cm storumo skiltelėmis ir sumaišyti su cukrumi, citrinos sultimis ir prieskoniais.

* Cukraus kiekis priklauso nuo obuolių rūgštumo.

Pyragas:
Įkaitinti orkaitę iki 200ºC. Paruoštą tešlą iškočioti (2 lakštus) (kad nekiptų, pabarstyti miltais) ir iškloti kepimo indą. Ant tešlos supilti paruoštus obuolius, juos paspausti, kad liktų kuo mažiau oro tarpų ir juos apkloti iš kito lakšto tešlos supjaustytomis juostelėmis.
Kiaušinio trynį sumaišyti su pienu ir juo patepti pyragą, apibarstyti cukrumi ir cinamonu. Kepti 180ºC karštumo orkaitėje 50 minučių (iki kol tešla gražiai paruduos ir obuoliai burbuliuos).

Iškeptą pyragą atšaldyti. Galima valgyti šaltą arba truputį pašildytą. Mums labai skanus jis šiltas su šaltu vaniliniu pieneliu. Pyragą galima laikyti šaldytuve iki 2 dienų.








 Skanaus!!!

 








 Receptas adaptuotas pagal: knivescookslove


12 comments:

Živilė said...

Teisingai, amerikietiškas obuolių pyragas pats skaniausias, ir joks kitas obuolių pyragas jam neprilygsta ;)

Juste said...

Živile, tikrai šis neprilygsta jokiam kitam obuolių pyragui :) Aš jo noriu ir noriu :)

Indrė said...

Noriu ir aš šį išbandyti, nes atrodo nuodėmingai gerai. Kas kad paprasti ingredientai, bet atrodo puikiai :)

egidija said...

vajetau, koks grožis....

Crochet By LJS said...

Super skanėstas

Juste said...

Indre, tikrai labai jau paprastas šis pyragas, bet labai labai skanus. Manau, tikrai patiks :)
Kartais, paprasti dalykai - geriausi!

Egidija, ačiū!

Lina, tikrai taip!

oge said...

Iskepiau si pyraga, bet valgysim tik ryt.. seile taip tysta uostant kvapus :) O kas per vanilinis pienelis? Nes jau ir tas gundo :)

Juste said...

Kaip gerai :) tikiuosi patiks. O vanilinis pienelis daromas is kiausinio, cukraus, pieno. As dazniau perku tokius miltelius, kaip kad pudingas buna. Ispanijoje vadinasi natillas. Namie gamintas ar is pakelio - abu skanus.
Skanaus pyrago!!!

oge said...

Buvo skanu :) Kepsiu dar ne karta, tik su maziau cinamono, nors as ji ir megstu, bet si karta man jo buvo per daug. O kokio skersmens formoj kepet?

Juste said...

Gerai, kad patiko :)
Ačiū už klausimą apie formos dydį. Reikės parašyti prie recepto. Aš kepu 20 cm skersmens inde šį pyragą. Bet galima ir truputį didesnį indą/formą naudoti, bet tada obuolių įdarui dėčiau 4 obuolius.

Laurute said...

Oooo... Koks geras receptas atejus rudeniui.

Anonymous said...

"Danelton
Audiounit
Garsoaparaturosnuomavilniuje
Djpaslaugos
Garsoaparaturosnuomaeu
Garsoaparaturosnuomacom
Blogaudiounitlt
Renginiuvedejai
Bloggarsoaparaturosnuoma
Newsaudiounit
Bloggarsoaparaturosnuomavilniuje"