Niekada nesusimąsčiau, kad daug ragautų ir valgomų
dalykų, galima pasigaminti namie, kopijuoti arba visaip improvizuoti pagal
skonį. Niekada nepagalvojau apie tokią didžiulę maisto ir skonių egzistuojančią
įvairovę. Tikrai! Bet visai neseniai, tik prieš kelis metus, labai pamažu,
pradėjau susipažinti su virtuve, su skoniais, ir apskritai, su maistu, jo
gaminimu. Taigi, vis atradinėju skanius lobius savo mažoje virtuvėje!
Turbūt visi žino tiramisú! Ne kažkokia naujiena... Kažkada kažkur jį
valgiau, bet manęs nesužavėjo. Galbūt nebuvo geras ir skanus... Nežinau.
Bet štai neseniai, sugalvojau, kad noriu pagaminti
tiramisu. Pradėjau ieškoti recepto ir nustebau, kad jį pagaminti labai lengva.
Taip pat, jog yra daug receptų, bet pagrindiniai produktai kaip ir nesikeičia.
Tai, jo norime dar ir dar, jis taip lengvai „lenda“
ir tas kavos su brendžiu ir juodojo šokolado skonio derinys... Tikrai
išskirtinis! Ir labai svarbu, jog greitai pagaminamas!!!
Šį desertą galima daryti individualiuose indeliuose
arba viename inde. Jo formų taip pat daug – vienasluoksnių, daugiasluoksnių.
Kaip kam skaniau, gražiau ir priimtiniau.
Pirmąjį savo tiramisu gaminau pagal Jamie Olivier “Best tiramisu“ receptą. Jis, ant sumirkyto su kava biskvitinio sausainio,
siūlo dėti šokolado sluoksnį (juodas šokoladas sumaišytas su sviestu), kuris
pasidaro kietas. Tai man ši idėja kaip ir nelabai patiko, nes valgant,
šaukštelis atsiremia į tą šokoladą ir toks tiramisu gaunasi jau nebetirpstantis
burnoje. Bet galbūt kitiems taip labiau patinka. Tad antrą kartą gaminant, tą
kieto šokolado sluoksnį pakeičiau šokolado drožlių sluoksniu ir šį desertą individualiuose
indeliuose dariau dviejų aukštų ir
darant viename inde – triejų.
Tiramisú
Tiramisú
250g maskarponės sūrio (kambario temperatūros)
Apie 200-300g biskvitinių pirštelių
2 kiaušiniai
2 v. š. cukraus
1 1/2 stiklinės stiprios (expresso) kavos
Apie 2 v. š. brendžio, viskio ar amaretto likerio
Juodojo šokolado (naudoju 85% kakavos) arba
tikros kakavos (be cukraus)
Džiovinto apelsino žievelė
Džiovinto apelsino žievelė
Žiupsnelis druskos
Padaryti kavą ir į ją įpilti brendžio. Į indą, iš
kurio ir bus pjaunamas ir tiekiamas tiramisu, išguldyti pamirkytus kavoje
biskvitinius pirštelius pirmam sluoksniui.
Kiaušinių trynius ir baltymus atskirti. Trynius
gerai, iki baltumo išsukti su cukrumi ir iki vientisos masės sumaišyti su
maskarponės sūriu. Į baltymus įberti žiupsnelį druskos ir juos išplakti iki
baltų standžių putų ir atsargiai įmaišyti į maskarponės sūrio kremą.
Ant sumirkytų su kava biskvitų, dėti maskarponės
kremo. Ant jo užtarkuoti šokolado arba pabarstyti kakavos milteliais. Dėti
sekantį pamirkytų kavoje biskvitinių sausainių sluoksnį, ant jų maskarponės
kremą ir ant jo barstyti tarkuoto šokolado arba kakavos.
Ant užtarkuoto juodojo šokolado galima dar
užtarkuoti apelsino žievelės, kaip ir Jamie Olivier recepte. Labai kvapnu ir
skanu.
Patarimai:
- Biskvitiniai piršteliai gali būti permirkę kava mažiau arba daugiau. Kai
darau individualiuose indeliuose, biskvitus pamirkau daugiau, o kai darau
viename inde, kad geriau atsipjautų ir neištižtų, biskvitus kavoje mirkau
mažiau (įmerkiu ir greitai ištraukiu iš kavos).
- Darant individualiuose indeliuose, biskvitukus geriau sulaužyti.
Tiramisu su konfituotais mandarinais
Viename iš mano sekamų ispaniškų tinklaraiščių (La tarte divine) labai patiko
rožių skonio tiramisu su konfituotais mandarinais idėja. Šio tiramisu dar
nebandžiau gaminti, bet turėtų būti labai skanu. Tad tik paėmiau konfituoto
mandarino idėją savajam tiramisu.
2 mandarinų skiltelės
1 v. š. sviesto
1 v. š. cukraus
Sviestą ir mandarinų skilteles dėti į keptuvę ir
neilgai ant nekarštos ugnies maišant pakaitinti, įdėti cukraus ir dar truputį
pakaitinti iki kol mandarinų skiltelės gražiai pageltonuos.
Adaptuota pagal:
No comments:
Post a Comment