Gera idėja

10/11/2011

Kuskusas su grybais

Kuskusas (couscous) mūsų valgiaraštyje atsirado visai neseniai. Turbūt dėl to, kad kažkada valgyti patiekalai su kuskusu nelabai mane sužavėjo savo skoniu. Bet nežinau kodėl, galbūt dėl norimos įvairovės mūsų valgiaraštyje, nuspręndžiau pabandyti rasti tą kuskuso skonį. Kai pradėjau ieškoti receptų, atradau jų „tūkstantį ir vieną“. Tad pagal kiekvieno skonį... Pasirodo, galima paruošti labai daug valgymų su juo...
Tai vakar galvojau galvojau ko man labai norėtųsi pietums, tikrindama ką turiu šaldytuve ir štai receptas...
Labai mėgstu grybus ir ypač prigribautus miške, bet čia, kur gyvenu, Ispanijos pietuose, mišką su grybais kaip ir sunku būtų rasti, tad tenkinuosi pirktais parduotuvėje ar turguje.

Couscous su grybais

Kuskuso paruošimui:
Ne pilna stiklinė kuskuso
1 stiklinė verdančio vištienos arba daržovių sultinio

Kuskusą užpilti su stikline verdančio sultinio, išmaišyti ir palaikyti apie 15 minučių. Prieš tiekiant, išpurenti su šakute.

Grybų padažas:
1 svogūnas
170g grybų
¼ stiklinės vištienos sultinio
¼ stiklinės grietinėlės
¼ stiklinės pieno
2 valgomieji šaukštai alyvų aliejaus
Druska, pipirai, muskato riešutas
Petražolės

Įkaitinti keptuvėje alyvų aliejų, sudėti supjaustytą svogūną, apkepti kol gražiai pageltonuos ir bus permatomas. Tada sudėti nuplautus ir stambiai supjaustytus arba nepjaustytus (priklauso nuo dydžio) grybus ir apkepti kol gražiai paruduos (apie 5-7 minutes). Tada supilti sultinį, pieną ir grietinėlę, įberti druskos, pipirų ir malto muskato riešuto pagal skonį. Dar galima įpilti šlakelį sojų padažo. Jis pagardina ir suteikia gražią spalvą padažui, bet šį kartą neturėjau. Viską maišant pakaitinti apie 5 minutes ir suberti susmulkintas šviežias petražoles.
Kuskusą pašildyti – aš jį šildžiau mikrobangėje 30 sekundžių.
Padažą pilti ant kuskuso ir skanaus! 
 J.J.

11 comments:

Jurgita said...

O žinai, tikrai gera idėja. Pasiilgau grybų labai, Londone irgi nepagrybausi, o už Londono - karalienės miškai, miškininkai, pasakojo, stebi grybautojus :) Parduotuvėse grybų yra, tik pavadinimai man jų nieko nesako, lyg ir skirtingi, bet vizualiai - viens prie vieno šampinjonai :))

Išsisaugau, ačiū!

Juste said...

Tai prašom. Džiugu kad patiko.
Na vat su tų karalių valdom :)
O man irgi parduotuvėse grybų pavadinimai nieko nesako, tad dažniausiai renkuosi pagal kainą ir pagal išvaizdą.

Neringa said...

nuostabiai atrodo!

Juste said...

Ačiū Neringa! Tik tiek kad, bežaisdama su fotoaparatu, keisdama ISO ir pan. nepadariau normalios kokybės nuotraukos... O taip stengiausi :)

Neringa said...

kartais ir man pasitaiko, karta per ziopluma savo padariau fotosesija su nezmonisku iso, mat vyras nakti menuli fotkino ir iso nepakeite, o as apie tai nezinodama, per neapdairuma net nepastebejau... :/

Asta said...

Sidnėjaus miškuose grybų irgi neteko matyti, o parduotuvėse kelių rūšių pievagrybiai, portabelo grybai ir visokie azijietiški. Labai pasiilgau voveraičių ir makavykų. Teks nusipirkus džiovintų baravykų kokią sriubą išsivirti, kad grybų skonio nepamirščiau :)

O su tais ISO ir vyrais, tai labai jau artima istorija :D

Juste said...

Asta, aš taip pat pasiilgau lietuviškų grybų. Labai seniai juos uosčiau ir valgiau... Na bet......

Asta said...

Gerai jau, prisipažinsiu. Dar nevalgiau kuskuso... Baisu! Bet pamačius šitą patiekalą ir žinant, kad aš tai turiu netgi miško grybų... būtų nuodėmė neišbandyti galų gale, ar ne? :)

Taigi, dėkoju už idėją ir išsisaugau su pačiais geriausiais ketinimais :))

Juste said...

Asta, smagu, kad patiko idėja! Na, o skonis jau kitas reikalas. Man iš pradžių kuskusas buvo labai keistas, bet pamažu pripratau. Nors nieko ten ypatingo nėra tam skonyje... kitokios rūšies kruopos ir tiek, labai greitai paruošiamos - dėl to labai patogu ir sotu.
Dabar tiek daug visokių maisto kultūrų, tai normalu, kad kažko dar ir nepabandėme :)

Anonymous said...

o taip - kuskusas yra vienos iš tų nedaugelio kruopų, kurias aš valgau. pats skaniausias! :)

Juste said...

Kaip gerai!! Žinosiu dabar ką įtraukti į pietų meniu, kai mane aplankysi :)