Gera idėja

9/09/2011

Švelnusis ryžių desertas

Tiek daug norisi nuveikti... Kadangi, pas mus vis dar tęsiasi karščiai, tai suktis virtuvėje ir fotografuoti man pakankamai varginantys dalykai. Tad toks mano pasiteisinimas! Bet esu užsiėmusi, tik tiek, kad ne virtuvėje. O kur? Be galo laukiame atvykstančio naujojo šeimos nario. Namie šioks toks perversmas... Bet tas laukimas toks gražus... Ir ypač prieš galą... Pradėjome pirkti reikalingus daiktus, galvoti kur ir kaip viską sutvarkyti, sudėlioti... Viskas jau atrodo įtikinamai, nes pilvas jau didelis, mažiuko judesiai sakantys „aš esu čia“... Tad, be jokių sąžinės priekaištų, stengiuosi panirti į gražias ramybės akimirkas, darant keletą dalykėlių savo mažyliui, o tuo tarpu virtuvėje valgyti gamina „virėja“ – virtuvinis įrenginys Omnicuk, panašus į Thermomix, bet manasis turi mažiau funkcijų.
Taigi, vakar vėlai vakare mano Omnicuk gamino tradicinį ispanišką ryžių desertą. Aš taip jį mėgstu... Savaime aišku, jį galima gaminti ir paprastame puode, tik tiek, kad reikia stovėti ilgokai prie viryklės maišant. O jeigu kas turit kokią nors „virėją“, užstatykite uogienės virimo programą.  
Ispaniškai  šis desertas vadinamas „arroz con leche“. Išvertus pažodžiui – „ryžiai su pienu“.




Ryžių desertas arba „arroz con leche“

1,5 l pieno
200g apvalių ryžių
70g rudojo cukraus (galima naudoti ir baltajį cukrų)
1 šaukštas sviesto (galima ir be, jeigu norite kad būtų liesiau)
Apie pusės citrinos žievelės
Cinamono lazdelė
Maltas cinamonas

Vieną litrą pieno, ryžius, sviestą, citrinos žieveles, cinamono lazdelę sudėti į puodą ir virti viską pastoviai maišant iki tol kol gausis tiršta košė. Išjungus ugnį, suberti cukrų, gerai išmaišyti ir tuomet supilti likusį šaltą pieną ir vėl viską gerai išmaišyti. Ryžių desertą supilstyti į indelius, palikti atvėsti ir dėti į šaldytuvą. Patiekiant, ryžius pabarstyti maltu cinamonu. 
Skanaus!

8 comments:

Rasa said...

Kaip paprasta ir kaip skaniai skamba. Reiks būtinai paragaut :)

Indrė said...

Ramaus laukimo :)

O ryžių desertas atrodo viliojančiai. Tik to aparato nesu girdėjusi. Čia kaip koks greitpuodis kaip suprantu?

Juste said...

Ačiū už palinkėjimus.
Šiame įraše pamiršau paminėti, kad yra keli šio deserto virimo variantai ir galbūt šiek tiek greitesni. Vienas iš jų, tai ryžius pirmiausia galima pavirti vandenyje, kol sugers visą vandenį ir tada virti piene, kol gausis tiršta košė. Tokiu atveju galbūt reikėtų iš viso apie vieną litro pieno vienam puodeliui ryžių. Tik nesupilti viso pieno iš karto ir apie puodelį ar truputį daugiau šalto pieno palikti ir įmaišyti jį į ryžius išjungus ugnį (prieš tai įmaišius cukrų). Ryžiai turėtų būti skysti, nes įdėjus į šaldytuvą jie kaip ir sustingsta. Bet po to būna minkšti valgant. Jeigu truks pieno, gausis kietokas desertas.
O tas aparatas, tai ne kaip greitpuodis. Jų yra visokių firmų. Pavyzdžiui manasis turi 10 funkcijų, iš kurių turi orkaitės, tešlos maišymo-minkymo, virimo, kepimo, uogienės virimo ir kitas... Dar turi laikrodį, tai tą aparatą galima užstatyti kada nori kad jis įsijungtų pats. Tas labai patogu, ypač kai dirbi arba kai turi kur išvažiuoti, nes sudedi visus ingredientus, užprogramuoji tam tikrai valandai ir gryžus, pietai ant stalo. Tas aparatas parduodamas su receptų knyga, bet daug receptų galima adaptuoti ar prigalvoti. Kitų firmų aparatai, kaip Themomix, yra žymiai tobulesni, jie ten ir pjausto, maišo ir nežinau dar ką daro. Pažystu nemažau žmonių, kurie turi tą Thermomix, tai labai džiaugiasi. Na, bet kaina jau labai skiriasi.
Jeigu domina, internete gali rasti įvairių firmų arba tą patį Omnicuk, kurį aš turiu (jeigu juos tebeparduoda)(dar žinau tokią Chef)ir manau už prieinamą kainą.

Indrė said...

Na tikrai naglą reikalą turi :)

Simona said...

Pritariu Indrei - o ho ho :D net nežinojau, kad tokie egzistuoja ;)

Juste said...

Na kažko super mandro ten nėra. Dabar prisiminiau, kad jie vadinami virtuviniais robotais. Aš jį turiu apie 4 metus jau panašiai ir tikrai labai praverčia.
Būtų gerai turėti tą Thermomix, bet šiuo metu jis kainuoja apie 900 eurų...

Neringa said...

turiu ir as toki niduka nuo deserto, labai mielas jis man! :)

Juste said...

Ir kartais gali praversti :) ir šiaip, moliniai indai man visi gražūs :)