Gera idėja

6/24/2011

Gazpacho - šalta pomidorų sriuba


Rytinis, šiltas pasimaudymas jūroje. Vasara. Karšta, o virtuvėje dar karščiau. Galva iškaitusi... Bet valgyti reikia, o ir gaminti, eksperimentuoti taip pat norisi. Labai mėgstu žiūrėti vieno žymaus ispanų virėjo Karlos Arguiñano laidą, paskaityti kitų tinklaraiščius, pavartyti savo receptus... Daugybė mano dėmesį patraukiančių receptų, kuriuos anksčiau išsisaugodavau, kaip kokį atrastą lobį, bet jau susikaupė toks ilgas sąrašas... O ir mano užrašuose ir kompiuterio folderyje vis kaupiasi nuotraukos, receptų užrašai... 
Taigi, užmiršusi, kad turiu mokytis, kad manęs laukia šilta ir kartais žydros, kartais smaragdinės spalvos Viduržemio jūra, užmiršusi laukiančių paskaitymo žurnalų krūvelę, neišlygintų rūbų ir panašiai, kad 12 valandą nakties 29 laipsniai karščio, beužmesdama akį į Joninių laužą pro atidarytas balkono duris, nakties ramybėj ruošiu įrašą. 



Tad, receptas vasarai:  ispaniškas gazpacho (gaspačio):

Gazpacho
(Dvi porcijos)

3 pomidorai
1 agurkas
½ žalios paprikos
½ arba mažiau česnako skiltelės
¼ svogūno
Druska
1 šaukštas modemos actas
3 ar 4 šaukštai alyvų aliejaus virgen extra
Keli šaukštai vandens

Pomidorus, agurką, papriką, česnaką, svogūną sutrinti elektrine trintuve iki labai labai vientisos masės, sudėti druską, actą, alyvų aliejų, vandenį ir viską kartu vėl patrinti su elektrine trintuve. Galima dar įdėti ledukų ir juos taip sutrinti su trintuve, kad būtų šaltas arba paruoštą gazpacho palaikyti šaldytuve kol bus pakankamai vėsus ir gaivus.

Kadangi gazpacho receptų yra labai įvairių, tai dar galiu pasiūlyti andalūzišką (Ispanijos regiono Andaluzijos) gazpacho, kai tas pats gazpacho yra tiekiamas su vinagretu:

Labai smulkiai supjaustyti agurką, pomidorą, žalią papriką ir svogūną. Užpilti alyvų aliejumi, modemos actu ir pabarstyti druska, išmaišyti ir tiekti prie gazpacho.
Man asmeniškai gazpacho skaniau be vinagretos, bet kitiems labai skanu su.

Skanių pietų!

2 comments:

Neringa said...

Super skaniai atrodo!

as gazpacho patiekiu su ledo gabaliukais, karsta vasaros popiete puikiai gaivina :)

Juste said...

Ačiū Neringa.
Taip, ledukai labai tinka, kai karšta :)