Gera idėja

7/10/2011

Salotos su avinžirniais

Prieš einant miegoti užmerkiau avinžirnius kitos dienos sriubai. Tačiau tą dieną pasikeitus planams, pritrūkus reikiamų ingredientų sriubai, vis mąsčiau, ką čia daryti su tais užmerktais avinžirniais, ką gaminti pietums... Tad pažiūrėjau ką turiu šaldytuve, pagalvojau, ko norėčiau, ir padariau šias paprastas, pakankamai sočias ir greitas salotas. Salotų su avinžirniais yra labai daug variantų, bet galbūt kam nors patiks šios. Ir gal kas turit kitokių pasiūlymų salotoms su avinžirniais?  

Per tą išsiblaškymą... Matosi, kad man avinžirniai truputį pervirė, bet skonio nepagadino :)

Salotos su avinžirniais

Virti avinžirniai
Pomidoras
Žalia paprika
Alyvuogės
Šviežus varškės sūris (taip pat labai tiktų Mozzarella, Fetos sūris)
Orkaitėje paskrudintas vytintas kumpis (aš naudoju ispaniškąjį jamon (chamon))
Alyvuogių aliejus virgen extra
Modemos actas
Džiovintas raudonėlis
Druska

Į kubelius supjaustytą pomidorą, sūrį, į mažas juosteles supjaustytą žalią papriką, alyvuoges ir avinžirnius sudėti į vieną indą, pagardinti druska, raudonėliu, alyvuogių aliejumi, modemos actu ir truputį viską pamaišyti. Ant salotų viršaus uždėti paskrudinto kumpio.

Kumpio paskrudinimas orkaitėje:

Kumpį supjaustyti labai plonai ir sudėti ant orkaitės kepimo popieriaus, ant kumpio viršaus taip pat uždėti kepimo popierių ir viską prispausti su kokiu nors sunkiu orkaitei naudojamu indu. Kepti ant vidutinės ugnies 10-15 minučių. Ištraukus iš orkaitės palikti atvėsti. Tada kumpis paliks traškus. Tai mano vyro atradimas, kurį dedam daug kur ir ypač ant salotų. Labai skanu!  


  Patarimas, verdant avinžirnius, kad neatsiskirtų nuo jų viršutinė odelė:
(aš juos verdu greitpuodyje panašiai apie pusę valandos, jeigu buvo užmerkti iš vakaro)
 -  avinžirnių užmerkimui naudoti šiltą vandenį ir įdėti druskos.

7/08/2011

Avokado ir pomidorėlių salotos (su lašiša)

Ispanijoje dabar labai karšta. Na galbūt truputį vėsiau Ispanijos pačiame viršuje, bet aš gyvenu pietuose, prie jūros. Dievinu tą permatomą turkišką jūros spalvą ir vandens temperatūrą šiuo metų laiku. Kai brendu, plaukioju po tą smaragdiškos spalvos vandenį, galvoju, kad tai yra neįkainojamas dalykas... Bet tiesa, kad neišeina ištisą dieną mirkti vandenyje ir drybsoti pliaže, nes yra ir kitų užsiėmimų...
Kadangi labai labai karšta - nesinori nieko šilto, sunkių patiekalų, nei stovėti prie puodų karštoje virtuvėje. Tad greitos salotos užkandžiui ar prie pietų..



Avokado ir pomidorėlių salotos (su lašiša)

Avokadas
Pomidorėliai cherry
Sūdyta lašiša (galima ir be lašišos)
Citrinos sultys

Avokadą nulupti ir supjaustyti į plonas riekeles ir tuoj pat apšlaksyti citrinos sultimis, kad neparuduotų. Pomidorėlius perpjauti pusiau, o lašišą supjaustyti į plonus gabalėlius.

Užpilas šioms salotoms:
Džiovintas raudonėlis
Juodieji pipirai (malti)
Baltas vynas
Alyvų aliejus Virgen extra
Druska

Sumaišyti visus šiuos ingredientus pagal skonį, juo užpilti supjaustytą avokadą su pomidorėliais ir uždėti supjaustytą lašišą.

Man labai tiko šias salotas užkąsti su labai plonai atpjauta skrudinta balta duona pagardinta alyvų aliejumi, pabarstyta stambia jūros druska ir džiovintu rozmarinu.

Skanaus!

7/03/2011

Trijų šokoladų tortas

Kartais norisi šokolado… Ir juodo, ir pieniško, ir balto…
Vis dar kvepia šokoladais… Švelnumu...
Taigi, trijų šokoladų tortas... Tirpstantis burnoje... Idealus, juodo, pieniško ir balto šokolado skonių derinys... Sunkus, bet kartu ir lengvas... Kai nesinori galvoti apie kalorijas... Juk vieną kartą galima... 




Tad negaliu neįkelti čia šio, labai lengvai paruošiamo, mano atradimo. Taip sakau todėl, nes nežinau kur Lietuvoje (ar kitose šalyse) gauti vieno šio torto ingrediento – cuajada (ispaniškai) – žodyne išverčiama kaip sutrauktas pienas, varškė. Tai ožkos pieno produktas, man panašus į riebų, kitokio skonio jogurtą, kuris be galo skanus valgyti su medumi. Jeigu kas būsit kokį kartą Ispanijoje, siūlau išbandyti. Jų yra pirkti visuose parduotuvėse, ieškoti jogurtų skyriuje, parduodamas mažuose jogurto indeliuose. Bet dabar aš ne apie tai... Ir dar yra parduodamas pakeliuose milteliais (kaip kad koks pudingas) pasigaminimui namie arba desertų naudojimui. Įdedu dėžutės nuotrauką, nes jeigu būsite Ispanijoje, cuajadą dėžutėje galima rasti visose parduotuvėse (ieškoti skyriuje, kur randasi želatina, pudingai ir pan., dėžutėse). Šią cuajadą milteliais aš ir naudojau šiam tortui. Galbūt būtų koks nors pakaitalas šiai cuajadai. Bet aš nebandžius, negaliu nieko parekomenduoti. Bet vistiek dalinuosi nuotraukomis ir labai lengvu receptu.


Trijų šokoladų tortas

Naudojau 22cm skersmens torto formą (išardomą).

Torto pagrindui:
200g paprastų sausainių
60g sviesto

Tortui:
150g juodo šokolodo plytelės
150g pieniško šokolado plytelės
150g balto šokolado plytelės
750ml riebios grietinėlės
750ml pieno
3 pakeliai cuajados

Torto pagrindas:
Sausainius labai gerai sutrinti, kad gautųsi vos ne miltai. Aš tai darau su elektrine trintuve. Tuomet sutrintus sausainius gerai sumaišyti su išlydytu sviestu, kad gautųsi vientisa masė (gaunasi pakankamai kieta) ir šia mase šaukšto ar mentelės pagalba iškloti (išlipdyti) formos dugną.

Tortas:
1 juodojo šokolado sluoksnis:
Į puodą sudėti sulaužyto juodo šokolado plytelę, supilti 250ml grietinelės, 250ml pieno ir suberti vieną cuajados pakelį. Viską maišant šildyti ant mažos ugnies iki kol ištirps šokoladas ir gausis vientisa masė. Saugoti, kad neužvirtų. Šią masę pilti į formą ant torto pagrindo.
Tą patį reikia padaryti atskirai su pienišku šokoladu ir po to su baltu šokoladu. Prieš pilant naują sluoksnį, labai svarbu, kad ankstesnis sluoksnis būtų pastingęs, kad šokoladų sluoksniai nesusimaišytų (man ankstesnis sluoksnis sustingo, kol ruošiau sekantį sluoksnį).

2 patarimai pilant naują šokolado sluoksnį:
- Prieš pilant naują šokolado sluoksnį, ankstesnyjį atsargiai pabraižyti šakute, kad sluoksniai geriau suliptų.
- Naują šokolado sluoksnį pilti naudojant apverstą šaukštą arba samtį – pilti NE tiesiai ant pastingusio šokolado sluoksnio, o pilti ant apversto šaukšto, kad nesigautų duobė. (Na nežinau ar aiškiai paaiškinau, bet darymo eigą, kad ir nelietuviškai, galima pažiūrėti čia, iš kur ir ėmiau receptą).


 
A veces apetece chocolate... Chocolate negro, chocolate con leche, o chocolate blanco...
Todavía huele a chocolate... La suavidad...

Tarta de tres chocolates... Que se derrite en la boca... Una mezcla ideal de los sabores de chocolate negro, chocolate con leche y chocolate blanco... Pesado, pero al mismo tiempo leve... Cuando no apetece nada pensar en las calorías... Es que una vez no pasa nada...
Por eso comparto la receta que es muy fácil!
 

Tarta de tres chocolates

He usado un molde desmontable de 22 cm

Para la base:
200gr (un tubo) de galletas
60gr de mantequilla

Para la tarta:
150gr de chocolate de negro
150gr de chocolate con leche
150gr de chocolate blanco
750ml de nata para cocinar
750ml de leche
3 bolsitas de cuajada

La base:
Machacar o batir muy bien las galletas, mezclar con la mantequilla derretida y expandir todo muy bien en el fondo del molde (montado) sin dejar hueco.

La tarta:  
Poner en una cazuela el chocolate negro partido en trocitos con 250ml de nata, 250ml de leche y un sobre de cuajada. Calentar todo sin dejar de remover a fuego lento hasta conseguir una masa homogénea. Es muy importante que la masa no llegue a hervir. Y luego verter la masa de chocolate encima de la base.
Hacer lo mismo por separado con el chocolate con leche y luego con el chocolate blanco.
Antes de echar cada capa esperar hasta que la capa anterior se cuaje un poco. A mí se me cuajó mientras estuve haciendo la siguiente capa de chocolate.
Cuando se completen las tres capas, dejarla enfriar y meter en la nevera unas horas para que se cuaje bien.
La he adornado con chocolate negro rallado. 

Un par de consejos que da la autora de la receta:
- Antes de echar cada capa, rayar la capa anterior con cuidado (yo lo hago con un tenedor) para que las capas se peguen mejor. 
- No echar la masa de chocolate sobre la capa anterior directamente sino sobre un cucharón al revés para que la masa caiga con menos fuerza y no se haga un agujero..


Aquí podéis ver toda la preparación original de esta tarta.